MIGE
2017. november 24.
Emma

Lucfenyvesi rizike - Lactarius deterrimus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 5-15 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, kissé tölcséressé válik, széle sokáig begöngyölt. Narancsvörös színű, már fiatalon is zöldesen foltosodó, felülete körkörösen zónázott, nedvesen nyálkás.

 

Lemezek: tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, sűrűn állók, kissé elágazók, törékenyek, narancsszínűek, zöldesen foltosodók.

 

Tönk: 4-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, lefelé kissé elvékonyodó, idősebb korban üreges, a kalaphoz hasonló színű, felülete sötétebben foltos.

 

Hús: törékeny, pattanva törik, narancsos színű, megvágva sárgarépaszínű tejnedvet ereszt, ami kb. negyedóra múlva borvörös színűre változik, gyengén gyümölcsillatú, kissé kesernyés ízű.

 

Előfordulás: augusztustól novemberig, fiatal lucosokban növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a nem ehető begöngyöltszélű tejelőgombával, fakó szőrgombával és az ehető ízletes rizikével.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2012.07.28 Zempléni hg., Újhuta
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.11.06 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.25 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.25 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.25 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.25 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.10.11 Aranyosi völgy
Fotó: Soltész Róbert
 
2007.09.20 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.07.01 Niedzica
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.17 Bükk Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2005.09.22 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap