MIGE
2017. november 24.
Emma

Sárgulótejű tejelőgomba - Lactarius chrysorrheus

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Syn.: Sárgatejű tejelőgomba 

 

Kalap: 3-4 (9) cm átmérőjű, domborúból kiterül, de közepe már egészen fiatalon is bemélyed, széle aláhajló, később szabálytalanul kiterül, felszíne sima, de lehet finoman benőtten szálas is.

Lazacszínű-okkeres, sötétebb, koncentrikus zónázottsággal.

 

Lemezek: középsűrűk, tönkhöz nőttek, krémszínűek, féllemez van.

 

Tönk: (2) 3-4,5 cm hosszú, 0,8-2 cm vastag, hengeres sima, fehéres krémszínű.

 

Hús: kemény, fehéres vagy világosbarnás, halvány krémsárgára változik. Tejfehér, bő, hamar kénsárga lesz, íze keserű, de csíphet is.

 

Előfordulás: tölgymikorrhizás, talajtól függetlenül minden tölgyesben terem, nyár végétől őszig.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Megjegyzés: jellegzetes színe, zónázott kalapja és azonnal sárguló teje jól felismerhetővé teszi. Összetéveszthető a sötétebb színű, szintén tölgyesekben termő vörösbarna tejelőgombával (Lactarius quietus), melynek teje vizenyős és legfeljebb enyhén sárgulhat.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2013.11.16 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.11.16 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.24 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.24 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.07.13 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.07.13 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2005.09.04 Bükk, Kisgyőr
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap