MIGE
2017. november 24.
Emma

Vörösfoltos csigagomba - Hygrophorus russula

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 5-12 (20) cm átmérőjű, fiatalon domború, közepén kis púppal, sokáig begöngyölt szélű, majd kiterül, fehéres alapszínű felületét borvörös foltok tarkítják, kissé tapadós, szárazon fénylő.

 

Lemezek: szélesen a tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, vastagok, fehéresek, borvörösen foltosodnak.

 

Tönk: 5-8 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, általában zömök, fehéres, borvörösen foltos, a csúcsán szemcsés, korpázott, lefelé sima.

 

Hús: vastag, kemény, fehéres, vörös foltokkal, szaga nem jellegzetes, íze idősen kesernyés.

 

Előfordulás: augusztustól novemberig, savanyú talajú lomberdőben növő, viszonylag ritka faj.

 

Étkezési érték: fiatalon ehető.

 

Megjegyzés: a gomba alakja inkább pereszkére emlékeztet. A nem ehető nyárfa-pereszkével téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!


2014.10.09 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.28 Felsőtárkány
Fotó: Hendrik Péter levelezőnk
 
2014.09.28 Felsőtárkány
Fotó: Hendrik Péter levelezőnk
 
2010.11.14 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.11.14 Bükk, Csanyik
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.25 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.12 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.12 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap