MIGE
2017. november 24.
Emma

Száraz csigagomba - Hygrophorus penarius

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 4-10 cm széles, fehér, később elefántcsontszínű és csak a közepe lesz okkeres, felülete száraz, nedves időben kissé tapadós de hamar megszárad.

 

Lemezek: halványokkeresek, kissé lefutók.

 

Tönk: fehéres, száraz, csúcsa korpás-szemcsés, alja kihegyesedő.

 

Hús: viszonylag kemény.

 

Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomberdőben, főleg bükk és tölgy alatt. Hazánkban nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, de irodalmi adatok alapján kevésbé ízletes.

 

Hasonló fajok: elefáncsont-csigagomba és más, világoskalapú csigagomba fajok. A galambpereszke lemezei sűrűbben állnak és nem lefutóak, tönkje alján kékesen foltos.

 

Megjegyzés: bár a nyálkáskalapú fajok is lehetnek szárazak, de benedvesítve mindig újra nyálkásak lesznek, míg a száraz csigagomba kalapja nedvesen is legfeljebb csak tapadós, sohasem nyálkás felületű.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.20 Kárász
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.11 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.11 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.11 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.09.05 Pilis
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.09.05 Pilis
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.09.04 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Dénes
 
2008.08.29 Bükkszentlászló
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap