MIGE
2017. november 25.
Katalin

Szagos csigagomba - Hygrophorus agathosmus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Mandulaillatú csigagomba

 

Kalap: 2-5 (6) cm, félgömb alakúból domború, öregen esetleg kiterülő, széle aláhajló, felszíne nedvesen síkos, sima vagy alig láthatóan benőtten szálas. Színe szürke, sápadtszürke vagy okkerszürke, a benőtt szálak lehetnek feketések.

 

Lemezek: szélesen tönkhöz nőttek vagy enyhén lefutók, ritkák, fehérek, esetleg sárgás beütéssel, féllemez van.

 

Tönk: 4-5 hosszú, 0.5-1,2 vastag, hengeres, görbülhet, fehér, rajta fehér pelyhek, szemcsék a teljes felületén.

 

Hús: szálas, fehér, esetleg halványszürkés árnyalattal, édeskés, keserű mandulaszagú.

 

Előfordulás: szeptembertől októberig, savanyú talajú lombos és fenyőerdőkben, moha között, nedvesebb helyeken.

 

Étkezési érték: ehető, aromás.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a sálas-pikkelyes tönkű szürke csigagomba (Hygrophorus pustulatus), a jácintszagú Hygrophorus hyacinthinus, a sárgás krémszínű lemezű Hygrophorus odoratus és a szürkés vagy rózsaszínes lemezű kormos csigagomba (Hygrophorus camarophyllus) fajokkal.

 

Forrás: TERRA

 


2012.10.13 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.10.02 Cserehát
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.11.09 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.09.30 Bükk, Bánkút
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.29 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap