MIGE
2017. november 25.
Katalin

Ligeti csiperke - Agaricus benesii

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus squamulifer
 

Kalap: 7-15 cm átmérőjű, fiatalon kissé szögletes alakú, majd kiterül, fehéres színű, felülete apró, fehéres, barnás pikkelyekkel sűrűn borított.

 

Lemezek: szabadon és sűrűn állók, viszonylag keskenyek, fiatalon rózsás színűek, majd húsrózsásak, végül barna színűek lesznek.

 

Tönk: 6-10 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé vastagodó, fehér, a jól fejlett hártyás gallér alatt a kalaphoz hasonlóan barnás pikkelyes, a tövénél zónákba rendezett.

 

Hús: vastag, fehér, a tönk csúcsán és a kalapban vágáskor vörösödik, kellemes „csiperkeillatú", jóízű.

 

Előfordulás: júniustól novemberig, ligetes lomb- és fenyőerdőben, réten, legelőn növő, elég gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: a mérgező sárguló húsú és vegyszerszagú csiperkéktől (fenolszagú, karbolszagú, tintaszagú csiperke) vörösödő húsa különíti el, míg az ehető erdőszéli csiperkétől a pikkelyes tönkkel választható el.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.10.17 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.10.17 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.05.30 Bükk, Hideg-oldal
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2007.09.29 Vértes, Horog-völgy
Fotó: Koszka Attila
 
2007.08.19 Vértes, Horog-völgy
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap