MIGE
2017. november 25.
Katalin

Vörösödő őzlábgomba - Macrolepiota permixta

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Sötöthúsú nagyőzlábgomba

 

Kalap: 12-20 cm széles, világos, krémszínű vagy halványbarnás, szálas felületű alapon, gyakran körkörösen elhelyezkedő, letörölhető, vörösbarnás gyapjas-szálas pikkelyekkel borított, púpja sima, barna.

 

Lemezek: krémszínűek, rózsaszínes-barnás árnyalattal, élük idővel megbarnul.

 

Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, megvágva vagy megdörzsölve vörösbarnás lesz. Gallérja gyűrűszerű, vastag, kettős élű, felül fehéres, alul barnás.

 

Hús: a kalapban puha, a tönkben szívós, megvágva vagy nyomásra kissé barnásvörös lesz, mogyoró ízű, jó illatú.

 

Spóra: elliptikus, 12-18 x 8-11 μm.

 

Előfordulás: V-XI; lomberdőben, erdei utak mentén, erdőszéleken, tisztásokon, Magyarországon helyenként elég gyakori.

 

Hasonló fajok: nagy őzlábgomba, karcsú őzlábgomba.

 

Étkezési érték: Ehető, felhasználása a nagy őzlábgombáéhoz hasonló.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrás alapján Szilvásy Edit jegyezte (2017.10.09).

 


2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.26 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap