MIGE
2017. november 19.
Erzsébet

Zöld ánizsgomba - Clitocybe odora

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül benyomottá, kissé tölcséressé válik. Széle eleinte begöngyölt, majd gyakran hullámos. Kékeszöld, de idősen szürkésbarnásra vagy szürkészöldre kifakul, felülete fiatalon hamvas, később csupasz.

 

Lemezek: kissé lefutók, a kalap színénél világosabbak, idővel szürkéssárgásak.

 

Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,3-1 cm vastag, hengeres, néha görbült, halvány szürkészöldes, felülete csupasz.

 

Hús: a kalapban puha, a tönkben szálas, halványzöldes, erősen ánizsillatú, íze fűszeres, édeskés.

 

Előfordulás: júliustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben gyakran seregesen növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: kifakult példányai a mérgező viaszfehér tölcsérgombával téveszthetők össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2012.07.31 Cserehát, Zubogy
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.31 Cserehát, Zubogy
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.09.27 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2008.09.27 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.22 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap