MIGE
2017. november 24.
Emma

Vaskos porhanyósgomba - Psathyrella spadicea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: P. sarcocephala

 

Kalap: 3 – 7 (9) cm széles, gesztenyebarna, sötétbarna, vöröses árnyalattal. Hygrofán, bézs- vagy okkerbarnára kifakul. Viszonylag húsos, felülete csupasz, matt, nem visel vélummaradványokat.

 

Lemezek: Fiatalon húsbarnásak, majd kakaóbarnák.

 

Tönk: Elég vaskos, fehéres-hússzínű, hosszan szálas.

 

Előfordulás: X. – XI., elhalt lombos fákon, gyakran csoportosan. Hazánkban ritka faj.

 

Étkezési érték: Ehető, de ritkasága miatt inkább kíméljük, hagyjuk termőhelyén!

 

Hasonló fajok: A barna porhanyósgomba kalapszélén vélumfoszlányok vannak.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 


2014.09.16 Gömörszőlős
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.16 Gömörszőlős
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.16 Gömörszőlős
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.09.14 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.09.14 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.09.14 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap