MIGE
2017. november 24.
Emma

Jodoformszagú galambgomba - Russula turci

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: R. amethystina

 

Kalap: 3-10 cm széles, lilás, borvöröses, barnás, közepe gyakran feketésibolyás, zónásan színezett, sokszor okkerfoltos, felülete szárazon finoman deres.

 

Lemezek: krémfehéresek, majd sárgásak, végül halványokkeresek.

 

Tönk: fehér, ritkán rózsás árnyalatú.

 

Hús: fehér, csak fiatalon kemény, idővel kissé megpuhul, a tönk aljában jellegzetesen jodoformszagú, ritkán szagtalan, enyhe ízű.

 

Előfordulás: augusztustól novemberig, gyakran csak késő ősszel, fenyvesekben, kéttűs fenyő, luc- vagy jegenyefenyő alatt, savanyú talajon, hazánkban nagyon ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt inkább hagyjuk termőhelyén.

 

Hasonló fajok: azúrkék galambgomba, a törékeny galambgomba csípős.

 

Megjegyzés: a csak gyengén vagy egyáltalán nem jodoformszagú ametiszt-galambgombát (R.amethystina) sokáig különálló gombafajnak tekintették.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kéztikönyve

 


2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap