MIGE
2017. október 18.
Lukács

Öves pereszke - Tricholoma cingulatum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Fűzfa pereszke

 

A pereszkék nemzetségében nem jellemző a gallér, legfeljebb csak gyorsan szétfoszló szálak, vagy a színek hirtelen váltása ad egy gallérszerű sávot a tönkön.

A fűzfa pereszke (és még néhány ritka pereszke) kivételnek számít, hiszen gyapjas, vastag burok fedi a fiatal gomba legfontosabb részét, a lemezeket.

 

Kalap: 3-6 cm átmérőjű, kezdetben tompán kúpos, amikor kiterül, a burokból jól fejlett, vastag gyapjas gallér lesz a tönkön. A kalap széle még sokáig begöngyölt marad. A kalapbőr fiatalon finoman szálas, selymes fényű, majd pikkelyes. Idősebb példányokon a szélétől befelé ezek a pikkelyek gyengén sárgulhatnak, vagy szürkésbarna árnyalatúak lesznek.

 

Lemezek: viszonylag ritkán állók, szürkésfehérek, később sárgulhatnak vagy szürkésbarna árnyalatúak lesznek.

 

Tönk: karcsú, egyenletesen vastag, előbb a gallérja, majd foltokban a felülete gyengén sárgulhat.

 

Hús: vékony, gyenge, fehér, lisztillatú, íze alig van.

 

Előfordulás: szeptembertől októberig, nedvesebb erdőkben, parkokban, fűzfák és nyírfák alatt. Ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de inkább hagyjuk a helyén, mert védendő.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 3.

              Ewald Gerhardt -Gombászok kézikönyve

              www.Grzyby.pl

 


2015.11.11 Sóstói Tanösvény, Székesfehérvár
Fotó: Fődi Attila levelezőnk
 
2015.11.11 Sóstói Tanösvény, Székesfehérvár
Fotó: Fődi Attila levelezőnk
 
2015.11.11 Sóstói Tanösvény, Székesfehérvár
Fotó: Fődi Attila levelezőnk
 
2012.10.31 Erdőbénye
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.11.08 Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.11.08 Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.11.08 Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.26 Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.10.26 Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap