MIGE
2017. december 11.
Árpád

Barnulóhúsú galambgomba - Russula xerampelina

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 5-12 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, végül kissé bemélyed, sötét borvörös, széle kárminpiros, közepe gyakran feketésvörös, felülete nedvesen tapadós, szárazon matt.

 

Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, fiatalon krémszínűek, majd krémokkeresek lesznek, nyomáshelyeken megbarnulnak.

 

Tönk: 4-8,5 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, hengeres, kárminpiros színű, az érintés helyén okkerbarnásra változik, felülete ráncos.

 

Hús: merev, fehér, megvágva okkerbarna, piszkosbarna színű lesz, heringszagú, enyhe ízű.

 

Előfordulás: júliustól novemberig, savanyú talajú fenyőerdőben növő, nem ritka faj. Rokonfajai lomberdőben is előfordulnak.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: hasonló a nem barnuló húsú, fehér lemezű, kissé csípős ízű, lomberdőben növő, nem ehető feketésvörös galambgomba, összetéveszthető a szintén nem barnuló húsú, gyümölcsillatú, ehető vöröstönkű galambgombával.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas Ismerjük fel a gombákat!

 


2012.10.22 Bükk, Jávorkút
Fotó: Magyar Józsefné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap