MIGE
2017. október 17.
Hedvig

Fűzöld galambgomba - Russula aeruginea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 5-11 cm átmérőjű, törékeny, félgömb alakúból domborúan hamar kiterülő, közepe mindig bemélyedő, széle bordázott, felszíne ragadós, alapszíne zöld, de nagyon változatos, okkerzöld, szürkészöld, bronzos zöld, a közepén sárgásokker, kis rozsdafoltokkal.

 

Lemezek: sápadt krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek, féllemez nincs vagy alig van, öregen rozsdásan foltosodnak.

 

Tönk: 5-7 cm hosszú, max. 2 cm vastag, hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy rozsdásan foltosodhat.

 

Hús: fehér, törékeny, öregen puha, sárgásan foltosodhat, íz és szag nem jellemző, de nem csíp.

 

Előfordulás: füves erdőben, nyír és fenyők alatt, júliustól októberig, helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: Nehezen azonosítható egyértelműen, főleg a Griseinae csoport többi fajával téveszthető.

 

Elkülönítő bélyegei:


A Russula medullata, Russula pseudiaeruginea fajokkal téveszthető össze.

 

Forrás: TERRA

 


2010.05.22 Bükk, Lencsés
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
2009.07.13 Bükk, Róka-forrás
Fotó: Kaposvári László
 
2008.08.18 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.18 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.06.28 Bükk, Róka-forrás
Fotó: Kaposvári László
 
2006.09.03 - Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap