MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Édeskés tejelőgomba - Lactarius subdulcis

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Kalap: 3-7 cm széles, gyakran hegyesen púpos, okkeres bőr- vagy mogyorószínű, húsbarnás árnyalattal, gyengén higrofán. Felülete nedvesen kissé zsíros fényű, széle gyakran világosabb és rovátkolt.

 

Lemezek: fiatalon krémszínűek, majd halvány fahéjvörösesek, rozsdásan foltosodók.

 

Tönk: halvány húsbarnás, okkeres, alján gyakran szöszös.

 

Hús: A tejnedv fehéres, kissé vízszerű, változatlan marad; gyengén poloskaszagú, enyhe vagy kesernyés, ritkán csípős utóízzel.

 

Spóra: bibircses-tarajos, elliptikus, 8-9,5 x 6,5-7,5 μm.

 

Előfordulás: VI-XI; lomberdőben, főleg bükk és tölgy alatt, többnyire savanyú talajokon. Hazánkban gyakori faj.

 

Étkezési érték: a német szakirodalom szerint az enyhe ízű példányok ehetők.

 

Hasonló fajok: vörösbarna tejelőgomba, kénsárgatejű tejelőgomba, rőt tejelőgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2014.11.10.).

 


2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
Lactarius subdulcis töve
Lactarius subdulcis töve
2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 
Lactrius subdulcis kalap bordázott széllel
Lactrius subdulcis kalap bordázott széllel
2014.11.09 Budakeszi
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap