MIGE
2017. december 11.
Árpád

Kámfor-tejelőgomba - Lactarius camphoratus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Kámforszagú tejelőgomba

 

Kalap: 2-5 cm széles, közepe kissé púpos, sötét narancs- vagy vörösbarna, feketésbarna, felülete száraz, nem fényes, sugarasan ráncos vagy egyenetlen.

 

Lemezek: fiatalon húsrózsásak, majd vörösbarnák, a kihulló spóraportól fehéresek, sérülésre barnán foltosodók; a tejnedv fehéres, vízszerű marad.

 

Tönk: sötét vörösbarna, az alján feketésbarna, üregesedő.

 

Hús: frissen gyengén poloskaszagú, idősen vagy megszáradva lestyán-, Maggi-kocka- vagy cikóriaszagú; enyhe ízű, kesernyés utóízzel.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, savanyú talajokon.; hazánkban nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, megszárítva, porítva fűszergombának használható fel.

 

Hasonló fajok: a daróc-tejelőgomba, a poloskaszagú tejelőgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok Kézikönyve

 


2014.08.29 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.29 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.29 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.29 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap