MIGE
2017. október 21.
Orsolya

Bocskoros csiperke - Agaricus gennadii

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 8-12 cm átmérőjű; fiatalon domború, majd ellaposodik, közepe benyomottá válik; fehér, szürkés agyagszínű; felülete sima, néha a közepén okkeresedő burokfoltok lehetnek.

 

Lemezek: szabadon és sűrűn állók, fiatalon rózsaszínűek, majd húsvörösek lesznek, végül csokoládébarnára színeződnek.

 

Tönk: 5-10 cm hosszú, 3-4,5 cm vastag; vaskos, robosztus, az elvékonyodó tönkje széles peremes bocskorban végződik (gallérja mélyen ül, többnyire a tönk tövén található, mintha bocskor lenne, és gyakran kettős); fehéres felülete sűrűn, feltűnően szürkésbarnán pikkelyes.

 

Hús: igen vastag, fehér, vágásra nem, vagy gyengén barnásrózsásra változik; szaga kissé kellemetlen, íze nem jellegzetes.

 

Spóra: barna, okker, 5,5-7,8 x 4,8-6,5 μm, sima, vastag falú.

 

Előfordulás: májustól szeptemberig, bolygatott helyeken, trágyás, nedves talajon, erdőben, ártéri területeken, utak mentén, kertekben növő, viszonylag ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt kíméljük!

 

Hasonló fajok: ízletes csiperke, mezei csiperke, sziki csiperke.

 

Forrás: http://www.gombaportal.hu/modulok/gomba/egygomba.php?gid=184&nev=bocskoros_csiperke

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2014.11.29.).

 


Magyar kőrises - égeres erdő talaján
Magyar kőrises - égeres erdő talaján
2012.10.04 Ócsa, pincék
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
Magyar kőrises - égeres erdő talaján
Magyar kőrises - égeres erdő talaján
2012.10.04 Ócsa, pincék
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
Magyar kőrises - égeres erdő talaján
Magyar kőrises - égeres erdő talaján
2012.10.04 Ócsa, pincék
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap