MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Tapadós nyálkásgalóca - Limacella delicata

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Lymacella glioderma; Vörösesbarna nyálkásgomba, nyálkás őzlábgomba

 

Kalap: 2-5 cm széles, viszonylag vékony húsú, rózsás vagy vörösbarnás, felülete tapadós.

 

Tönk: halvány kalapszínű, felülete nem nyálkás, a gallér egy vagy több gyapjas-pelyhes, gyűrűszerű zónaként jelenik meg.

 

Hús: vékony, lisztszagú és -ízű.

 

Spóra: kerek, sima, 4-5 μm.

 

Előfordulás: VIII-X; elsősorban lomberdőben, ritkábban fenyvesekben, de előfordul parkokban, kertekben is. Magyarországon nagyon ritka.

 

Hasonló fajok: a kistermetű, többségükben mérgező őzlábgombák.

 

Étkezési érték: Bár ehető, de hazánkban rendkívül ritka gombafaj, kímélendő. Étkezésre ezért ne gyűjtsük, ha megtaláljuk, hagyjuk termőhelyén! (!!!)

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)

            Species Fungorum 2015

            Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2015.11.02.).

 


2021.09.07 Acsa mellett
Fotó: Nagy Tamás levelezőnk
 
2015.10.18 Budapest
Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella
 
2015.10.18 Budapest
Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella
 
2015.10.18 Budapest
Fotó: Fedor Ilona, határozás: Locsmándi Csaba, Vasas Gizella
 

Vissza a fajlistához