MIGE
2018. június 24.
Iván

Varashátú galambgomba - Russula virescens

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Varas galambgomba

 

Kalap: 5-15cm, szögletes alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, bordázott; felszíne száraz, hamar apró részekre repedező először a szélén; színe először fehéressárga, de hamar zöld, olívzöld, smaragdzöld, kékeszöld, általában a közepe feketés.

 

Lemezek: krémszínűek, sűrűk, törékenyek, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen okkeresen foltosodnak.

 

Tönk: 3-7 x max. 4 cm, vaskos, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen barnásan foltosodik.

 

Hús: fehér, kemény, öregen puhul, elvágva okkeresen foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú.

 

Termőhely és idő: lomberdőkben, júniustól szeptemberig, elterjedt, helyenként gyakori.

 

Étkezési érték: ehető, ízletes. (!!!)

 

Megjegyzések: A Russula cutefracta fajjal téveszthető össze, mely csak a szélén repedezik és mindig van barna szín a kalapján.

  

Elkülönítő bélyegei:

 

Forrás: TERRA

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2014.08.10 Pilis
Fotó: Torma Henriett levelezőnk
 
2012.08.04 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.26 Cserehát, Ragály
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.26 Cserehát, Ragály
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.07.06 Sepsiszentgyörgy, Erdély
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.19 Zemplén, Kishuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.02 Miskolc-Csanyik
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.03 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.09.03 Cserehát
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.21 Pingyom-tető
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap