MIGE
2018. augusztus 21.
Hajna, Sámuel

Nagy csészéspöfeteg - Disciseda bovista

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Syn.: Geastrum bovista, apró csészéspöfeteg, csészés pöfeteg, sötétedő csészés-pöfeteg

 

Termőtest: 1-3 cm átmérőjű lapos, apró gömb alakú, közvetlenül a homokfelszín alatt kezd fejlődni, felszínébe vastagon tapad és szövődik homokszemcse. Éréskor kiemelkedik és elszakad a gombát a talajhoz rögzítő micéliumzsinór. A törékeny külső burok alsó része a talajban marad, míg a felső, homokszemcsékkel borított része továbbra is a gombához tapad. A termőtest ezáltal fej-nehézzé válik, megfordul és alulra kerül a tányérszerű, külső burokmaradvány.

Belső burka bőrnemű, vastagodó, sima, fehéres vagy okkerszínű, majd barna vagy hamuszürke, néha csaknem fekete. Rojtos nyílással szakad fel.

Termőrésze a gomba belsejében található, szivacsos szerkezetű, éréskor szétporlik és a spórák a belső burok csúcsi nyílásán át távoznak.

Megszáradt termőtestei áttelelnek és csak a következő év tavaszán porladnak el.

 

Hús: fiatalon kemény, majd megpuhul. Színe eleinte fehér, öregedve olívsárgás lesz, éréskor megbarnul, végül porszerűvé válik. Nincs különösebb szaga, íze.

 

Spóra: barna, 5,5-8 µm, gömbölyded.

 

Előfordulás: augusztustól októberig; száraz, homokos talajon, homokdűnéken, homokpuszták nyílt, fűvel, mohával gyéren borított foltjain, utak szélén, állatok járta és tört homokfelszíneken találhatók friss példányai. Európa-szerte ritka, nálunk az Alföldön rendszeresen terem. Védelemre javasolt faj.

 

Étkezési érték: nem ehető.

 

Hasonló faj: Azonos termőhelyen nő a hozzá nagyon hasonló, de valamivel kisebb méretű, 1-2 cm átmérőjű kicsiny csészéspöfeteg (Disciseda candida), melynek spórái is kisebbek.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 9

              http://www.gombaportal.hu/modulok/gomba/egygomba.php?gid=418&nev=disciseda_bovista

              Species Fungorum

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla készítette (2014.11.25.).

 


2014.11.23 Kiskunság, Kunpeszér környéke
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap