Ez a gomba NEM EHETŐ.
Syn.: Boletus radicans; Gyökeres tinóru
Kalap: 5-20 cm széles, szürkésfehéres vagy halvány barnásszürke, felülete matt és száraz, sima vagy néha táblásan felrepedező.
Termőréteg: a pórusok fiatalon citromsárgák, később olívsárgák, nyomásra kékülők.
Tönk: Citromsárgás, néha rózsásan foltos, csúcsán finoman hálózatos, vastag, lefelé megvastagodhat, alja kihegyesedő, gyökerező.
Hús: sárgás, megvágva kékül, keserű ízű.
Előfordulás: VII-X; meszes talajú lomberdőkben, melegkedvelő; hazánkban nem gyakori.
Étkezési érték: Nem ehető. Kesernyés íze sütés- főzés után is megmarad.
Megjegyzés: Hasonló faj a farkastinórú. Sokszor egy termőhelyen nő a sátántinórúval, de csak felülről hasonlítanak egymásra.
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008)
Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)
Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)
![]() Fotó: Szűcs Béla | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szűcs Béla |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Sághi Imre levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Kaposvári László |
![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk | ![]() Fotó: Magyar Józsefné |
![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Szilvásy Edit |
![]() Fotó: Szilvásy Edit | ![]() Fotó: Magyar Józsefné | ![]() Fotó: Hodobay Mária |
![]() Fotó: Deák Balázs | ![]() Fotó: Deák Balázs |