MIGE
2019. december 15.
Valér

Márványos pereszke - Lepista panaeolus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Lepista luscina, Lepista rickenii, márványos tölcsérpereszke

 

Kalap: 3-6 cm széles, sötét bőrszínű, barnásszürkés, szárazon egyszínűre kifakul, világosszürkés lesz; viszonylag húsos, felülete csupasz, sima, gyakran sötétebb, körkörösen vagy szórtan elhelyezkedő, márványszerű foltokkal (innen a gomba magyar neve); széle kissé halványabb, sokáig behajló, idősen hullámos, röviden bordás is lehet.
 
Lemezek: fehéresek, szürkésokkeresek, majd rózsásbarnásak lesznek, a tönkhöz foggal nőnek vagy kissé lefutók.
 
Tönk: halvány kalapszínű, felülete hosszirányban szálas-deres, kissé excentrikusan ízesül a kalaphoz.
 
Hús: tömör, fehéres, előbb gyengén lisztszagú, vagy kissé aromás gyümölcsre emlékeztető, idősen kellemetlen illatú és ízű.
 
Előfordulás: szeptembertől novemberig, szinte mindig az erdőn kívül: réteken, legelőkön, tisztásokon, elsősorban nitrogénben gazdag, füves területeken. Ritkábban akácültetvényekben is előfordul, de a Kárpátokban, 2000 méteres magasságban, havasi gyepekben is gyűjtötték már. Elterjedt, gyakori faj.
 
Étkezési érték: ehető, de kellemetlen íze és szaga miatt nem jelentős étkezési gomba. (!!!)
 
Hasonló fajok: az illatos pereszke (Lepista irina) parfümszagú, a lágypereszkék (Melanoleuca sp.) többnyire erdőben növő fajok és a kalapjuk púpos.
 
Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

              Rimóczi - Gombák I., Rétek, legelők és pázsitok gombái

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2017.11.05 Taktaköz
Fotó: Hörcsik Diána
 
2015.10.15 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.15 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.10.24 Tarcal
Fotó: Kaposvári László
 
2008.10.24 Tarcal
Fotó: Kaposvári László
 
2008.10.24 Tarcal
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a fajlistához