MIGE
2019. december 16.
Aletta, Etelka

Nagy csigagomba - Hygrophorus penarioides

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 9-15 cm széles, fiatalon domború, széle sokáig aláhajló, idővel ellaposodik, de közepe gyakran púpos marad; fehéres, közepe idővel többé-kevésbé krémszínű lesz, felülete csupasz, fiatalon tapadós, de hamar szárazzá válik.

 

Lemezek: vastagok, ritkán állók, fiatalon fehéresek, majd rózsaszínes árnyalattal krémszínűek lesznek, a tönkre lefutók.

 

Tönk: fehéres, alsó részében krémszínű vagy okkersárgás, felülete száraz, csúcsán korpás, hengeres, alja elvékonyodó.

 

Hús: fehéres, a tönk aljában okkersárgás, vastag, kemény.

 

Spóra: elliptikus vagy csaknem kerek, 5-6,5 x 4-4,5 µm. Spórapora fehér, nem amiloid.

 

Előfordulás: IX-X; tölgy alatt nő. Magyarországon helyenként nem ritka faj.

 

Étkezési érték: ehető, de étkezési szempontból közepes értékű. (!!!)

 

Hasonló fajok: száraz csigagomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Vasas Gizella - Locsmándi Csaba: Gombászok kézikönyve (2017)

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2018.12.13).

 


2018.10.12 Országos Gombakiállítás
Fotó: Szűcs Béla
 
2018.10.12 Országos Gombakiállítás
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a fajlistához