MIGE
2024. március 28.
Gedeon, Johanna

Csipkés őzlábgomba - Macrolepiota excoriata

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: fiatalon tojás alakú, közepe kiterülve is púpos marad. Felületét parányi, egymástól szinte el sem különülő halvány okkerbarna szemcsék, pikkelykék borítják. Ezek a kalap széle felé csillagszerűen, csipkésen széthúzódnak, itt előtűnik a kalapbőr fehéres alapszíne.

 

Lemezek: sűrűk, fehérek, majd szürkülnek, vagy halvány rozsdabarnára foltosodnak.

 

Tönk: sima, fehér, nyomásra, sérülésre halványbarnán foltosodhat, belseje csöves. Gallérja kettős peremű, gyenge, törékeny, nem mozdítható el a tönkön.

 

Hús: fehér, nem színeződik, legfeljebb igen lassan rozsdabarna árnyalatot nyer.

 

Előfordulás: hegyvidéki és alföldi réteken, legelőkön, erdők, akácosok szélén tavasztól késő őszig előfordulhat.

 

Étkezési érték: ehető, jóízű, bár illata nincs. (!!!)

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2017.09.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.21 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.30 Baskó
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.08.19 Bükk, Nagymező
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.19 Bükk, Nagymező
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.08.19 Bükk, Nagymező
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz