MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Gumós tuskógomba - Armillaria gallica

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Armillariella bulbosa

 

Kalap: 2-12 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik, közepe bemélyedhet, gyakran púpos, idősen sokszor bordázott, sárgás, sárgásbarna, rozsdabarna, közepén letörölhető, sötétebb, szálas pikkelyekkel díszített.

 

Lemezek: a tönkre kissé lefutók, vékonyak, krémszínűek, rozsdabarnán foltosodnak.

 

Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, bunkó formájú, töve erősen megvastagodik, sárgás vagy barnás színű, fehéres vagy sárgás gallérja alatt szálas, pikkelyes felületű.

 

Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben szívós, sárgásfehér, jellegzetes szagú, kissé fanyar ízű.

 

Előfordulás: szeptembertől novemberig, lomberdőben, talajon, egyesével növő, elég gyakori faj.

 

Étkezési érték: kalapja ehető, nyersen mérgező. 20 percig főzni (sütni) kell!

 

Megjegyzés: összetéveszthető a csoportosan, fán növő ehető gyűrűs tuskógombával, a vastaglábú tuskógombával, sötétpikkelyes tuskógombával és a gallértalan, ehető csoportos tuskógombával.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy
Fotó: Kaposvári László
 
2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy
Fotó: Kaposvári László
 
2009.09.24 Bükk, Farkas-nyak-völgy
Fotó: Kaposvári László
 
2008.10.24 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.24 Cserehát, Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.09.27 Bükk, Hollóstető
Fotó: Gortva Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap