MIGE
2017. október 21.
Orsolya

Gödörkés gereben - Hydnellum scrobiculatum

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


 

Kalap: 4-8 cm széles, egyedül vagy több rozettaszerűen összenő, kezdetben fehéres, közepétől kezdődően barnuló, végül teljesen mogyoróbarnás lesz, széle fehéres-sárgás, felülete finoman bársonyos, gödörkés, felhasadozó, többnyire nem zónázott.

 

Termőréteg: lefutó, tüskéi fehéresszürkék, majd barnák.

 

Tönk: barnás, felülete bársonyos.

 

Hús: barnás, az ép gomba fűszeres, Maggi kocka-szagú, megvágva lisztszagú.

 

Előfordulás: augusztustól októberig, fenyő- és vegyeserdőben, savanyú talajon, hazánkban még nem talált fajként szerepelt eddig.

 

Étkezési érték: nem ehető, ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén.

 

Hasonló fajok: a sávos gereben (H. concrescens) barnás színű, sugarasan zónázott, nemezes, hazánkban elég ritka, az izzadó gereben (H.lerrugineum) bársonyos, felületén fiatalon vörös cseppek válnak ki, hazánkban nagyon ritka, a bársonyos gereben (H. spongiosipes) barnás, nem zónázott, bársonyos, lomberdőben nő, hazánkban ritka. Egyik faj sem ehető.

 

Megjegyzés: a nemzettség legtöbb tagjánál a spórán levő dudorok zápfogszerűek, de a gödörkés gerebennél lekerekítettek.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2016.08.20 Imola
Fotó: Magyar Józsefné
 
2016.08.20 Imola
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.07.18 Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.18 Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 
2009.07.18 Pálháza
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap