MIGE
2017. október 21.
Orsolya

Csapottsprórás nemezestinóru - Xerocomellus porosporus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Xerocomus porosporus; Xerocomus marekii; Hamis aranytinóru> Repedéses nemezestinóru

 

 

Kalap: 2-6 cm széles, szürkés, olívbarnás, többnyire vöröses árnyalat nélkül, felülete finoman bársonyos, sokszor táblásan felrepedező, a repedések és rágások helye sohasem vöröses.

 

Termőréteg: kezdetben piszkossárgás, majd sárgászöldes, nyomásra kékül. Pórusai eléggé tágak, szögletesek.

 

Tönk: karcsú, nem vöröses színű, felül okkeres, lefelé olívbarnás, idősen kissé feketedő.

 

Hús: piszkossárgás, gyengén kékül, a tönk aljában szürkésokker, idősebben megpuhul, íze enyhe, nem savanykás.

 

Előfordulás: júniustól szeptemberig, lomb- és fenyőerdőben, hazánkban gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, bár húsa gyorsan megromlik, gyakran kukacos.

 

Hasonló fajok: arany tinórú, hamvas tinórú, molyhos tinórú.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönnyve

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2016.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2010.08.08 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 
2009.07.01 Cserehát, Trizs
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.07.01 Cserehát, Trizs
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.30 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2007.08.25 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2007.08.25 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap