MIGE
2017. december 11.
Árpád

Barna tinóru - Imleria badia

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Xerocomus badius; Boletus badius; Barna nemezestinóru

 

Kalap: 4-10 (15) cm átmérőjű, félgömb alakú, domború, végül ellaposodik. Gesztenye, csokoládé- vagy vörösbarna színű, fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben.

 

Csöves rész: kissé tág pórusú, fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül.

 

Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, de lehet hasas is, világosbarna, barnás, vörösbarnás, hamvas felületű.

 

Hús: vastag, fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül, szaga, íze kissé gyümölcsszerű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: az ehető gesztenye üregestinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.10.22 Bükk, Jávorkút
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.06 Bükk, Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2007.09.16 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.16 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap