MIGE
2017. augusztus 23.
Bence

Deres galambgomba - Russula parazurea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Kékeszöld galambgomba

 

Kalap: 3-6 (8) cm széles, ibolyás-, zöldesszürke vagy szürkéskék, közepe idősen gyakran barnás-, rózsásokkeres, felülete szárazon feltűnően deres, penészesnek látszik.

 

Lemezek: fiatalon fehérek, majd krémszínűek.

 

Tönk: fehér, alján gyakran rozsdafoltos.

 

Hús: fehér, csak fiatalon kemény, később kissé puha, enyhe ízű, lemezei kissé csípősek.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben, főleg tölgy és bükk vagy kéttűs fenyő alatt. Hazánkban ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, de ritkasága miatt inkább hagyjuk termőhelyén.

 

Hasonló fajok: a papagáj-galambgomba kalapja a kukacrágások helyén vörösödik, gyakran együtt, egymás mellett nőnek, az azúrkék galambgomba lemezei hófehérek, az acélkékes galambgomba (R.anatina) kalapja szürkés-, olívkékes, idősen gyakran fakósárgán foltos, széle felé kissé repedezett, finoman szemcsés, hazánk lomberdeiben nem ritka, ehető faj.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

 


2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.09.28 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.18 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.08.18 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.29 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.29 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2008.10.23 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2008.10.23 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap