MIGE
2017. augusztus 21.
Hajna, Sámuel

Ízletes galambgomba - Russula alutacea

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Ízletes nagy galambgomba

 

Kalap: 5-10-(15) cm, húsos, félgömb alakúból kiterülő, közepe bemélyedő; széle sokáig aláhajló; felszíne bársonyos; színe bíborvörös, barnásvörös, barnásibolya, mindig zöld vagy olív foltokkal.

 

Lemezek: sárgásak, középsűrűek, tönkhöz nőttek, féllemez nincs, vastagok és morzsolódók.

 

Tönk: 5-10 x max. 4 cm, zömök, kemény, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszanti ráncoltsággal, gyakran vöröses futtatással a bázisban.

 

Hús: fehér, puha, diószerű ízű, jó szagú.

 

Előfordulás: melegkedvelő lomberdőkben, főleg meszes talajon, júliustól októberig. Gyakori.

 

Spóra: 8-10 x 6,5-8,5 µm, gömbölyded, alig hálózatosan tüskés. Spórapora sárga.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: Az Olivaceinae csoport fajaival: Russula olivacea, Russula vinosobrunnea téveszthető össze.

 

Elkülönítő bélyegek:

-          nagy termet

-          fehér tönk, sokszor pirosas futtatással

-          sárga, morzsolódó lemezek

 

Forrás: TERRA

             Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a forrás alapján Szűcs Béla jegyezte (2017.07.26).

 


2017.07.23 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.07.23 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.07.23 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.10.02 Bükk, Pereces, Újakna
Fotó: Tölgyesi Tamás levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap