MIGE
2017. december 12.
Gabriella

Akácpereszke - Cercopemyces rickenii (Bohus) Dima & L. Nagy

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Armillaria rickenii, Floccularia rickenii

 

Kalap: 5-12 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül kissé bemélyed. Széle sokáig begöngyölt, felületét fehéres alapon többé-kevésbé koncentrikusan elhelyezkedő, citromsárgás, okkersárgás, sárgás, kúp alakú pikkelyek, szemölcsök borítják.

 

Lemezek: a tönkhöz foggal illeszkednek, sűrűn állók, fehéresek, krémszínűek.

 

Tönk: 2-6 cm hosszú, 2-5 cm vastag, zömök, vaskos, gumós, fehéres alapszínű, a pelyhes, múlékony, gallérszerű öv felett csupasz, alatta okkeres, sárgás, pikkelyes zónákkal.

 

Hús: vastag, fehéres, sárgás, lisztillatú és -ízű.

 

Előfordulás: májustól októberig, akácosban, többnyire homokos talajon növő, nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: termőhelye és jellegzetes külseje alapján könnyen felismerhető, legfeljebb a mérgező citromgalócával téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

              Cercopemyces rickenii (Bohus) Dima & L. Nagy, Index Fungorum 210: 1 (2015)

 


2016.07.31 Csévharaszt
Fotó: Ölvedi István levelezőnk
 
2016.07.31 Csévharaszt
Fotó: Ölvedi István levelezőnk
 
2016.07.31 Csévharaszt
Fotó: Ölvedi István levelezőnk
 
2014.07.28 Gödöllői-dombság
Fotó: Varju Sándor levelezőnk
 
2010.05.24 Taksony
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.05.24 Taksony
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap