MIGE
2017. augusztus 21.
Hajna, Sámuel

Fátyolos laskagomba - Pleurotus calyptratus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Galléros laskagomba

 

Kalap: sima, csupasz, fakó barnásszürke, majd csaknem fehér. A kalap széle és a tönk alsó harmada között feszülő hártyaszerű, gyenge, de a fiatal példányokon jól látható burokból múlékony gallér keletkezik. A féloldalas kalapok egymás mellett vagy felett helyezkednek el.

 

Tönk: rövid és zömök, néha szinte tönk nélkül ülnek a kalapok a farönkön.

 

Lemezek: idősebb korban kissé sárgulnak, bár spórapora hófehér.

 

Hús: fehér, a kalapban vékony, puha, a tönkben rostos és szívós, illata gyenge, kissé fűszeres, íze jó.

 

Előfordulás: áprilistól októberig, főleg nyárfatuskókon terem, de gyűjtöttek már nyírfán, sőt kőrisfán is.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: Hasonló faj: pihés laskagomba (Pleurotus drynius).

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 2.

 

Szerkesztői megjegyzés: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve nem ehetőnek jelöli!

Sz. B. 2014.02.09.

 

 

 

 


2014.03.28 Bükk, Lyukó
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.03.28 Bükk, Lyukó
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.03.28 Bükk, Lyukó
Fotó: Magyar Józsefné
 
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.04.25 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Szűcs Béla
 
2009.04.18 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Kaposvári László, határozás: Vadán László
 
2009.04.18 Sárospatak, Holt-Bodrog
Fotó: Kaposvári László, határozás: Vadán László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap