MIGE
2017. december 16.
Aletta, Etelka

Porcos pereszke - Lyophyllum loricatum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Gesztenyebarna álpereszke

 

A gomba arról ismerhető fel, hogy a talajon csoportosan nő, és kalapbőre feltűnően kemény.

 

Kalap: 4-12 cm vastag, széle egyenes. Felülete fénylő, szürkés- vagy kormosbarna, néha olajosan csillog.

 

Lemezek: sűrűk, keskenyek, rugalmasak, krémfehér vagy szalmasárga színűek.

 

Tönk: 3-10 cm magas, 0,7-1,5 cm vastag, telt. A végein fehéres, a közepén barnás színű, felülete a csúcsán fehéren pelyhes, lefelé benőtten szálas.

 

Hús: szívós, porcos, rugalmas és fehéres. Kellemes szagú és édeskés-kesernyés ízű.

 

Előfordulás: augusztustól novemberig, lomberdőkben, mindenekelőtt bükkfák alatt terem. A síkságoktól a dombvidékekig megjelenik, de meglehetősen ritka.

 

Étkezési érték: ehető, de rágós és kevéssé ízletes. Más gombával keverve jól felhasználható.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

 


2012.11.03 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.03 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.11.03 Bükkszentkereszt
Fotó: Szilvásy Edit
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap