MIGE
2017. október 22.
Előd

Barna érdestinóru - Leccinum scabrum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 4-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik. Világos okker-, dohány-, feketésbarna színű, felülete finoman nemezes, öregedve finoman szálas.

 

Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, így a tönk körül árok alakul ki, szűk pórusú, fehéres, majd barnás lesz.

 

Tönk: 5-15 cm hosszú, 0,8-2 cm vastag, nyúlánk, hengeres, fehér alapon szürkésbarnán, feketésen szemcsés, pikkelyes.

 

Hús: fiatalon kemény, később a kalapban puha, a tönkben szívós, szálas, fehéres, krémszínű, vágáskor nem szürkül meg, szaga nem jellegzetes, enyhe ízű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, csak nyírfák alatt növő faj.

 

Étkezési érték: fiatalon ehető, de az öreg példányok élvezhetetlenek.

 

Megjegyzés: mérgező fajjal nem téveszthető össze. A többi érdestinórútól termőhelye és nem szürkülő húsa különbözteti meg.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László
 
2016.07.23 Zempléni-hg., Újhuta
Fotó: Szűcs Béla, határozás: Albert László
 
2012.10.24 Miskolc-Perece, Jónás-hegy
Fotó: Tölgyesi Tamás, levelezőnk
 
2012.06.16 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.06.16 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.06.16 Zempléni-hegység, Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.09.13 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2009.09.13 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2007.09.27
Fotó: Zygmunt Augustowski
 
2007.08.18 Bükk, Szentlélek
Fotó: Kaposvári László
 
2006.09.07
Fotó: Zygmunt Augustowski
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap