MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Kőrisszagú csigagomba - Hygrophorus discoxanthus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: H. cossus

 

Kalap: 2-6 cm széles, fiatalon fehér, később sárguló, idősebb korban megbarnulhat, felülete nyálkás, vékony húsú.

 

Lemezek: fehérek, majd sárgulók, kissé lefutók.

 

Tönk: fehér, nyálkás, alul kissé kihegyesedő.

 

Hús: a tönk aljában KOH-ra sárga színű lesz, kellemetlen szagú, a fűzfarontó lepke (Cossus cossus) hernyójának szagára emlékeztet.

 

Előfordulás: augusztustól októberig, lomberdőben, főleg bükkösökben, savanyú talajon; hazánkban ritka gombafaj.

 

Étkezési érték: ehető, nyálkássága miatt más gombákkal együtt fogyasszuk.

 

Hasonló fajok: az elefáncsont csigagomba nem sárgul, a sárgapelyhű csigagomba szaga nem kellemetlen.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve

 

 


2015.09.29 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.09.29 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2015.09.29 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.06 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2007.10.01 Bükk, Csanyik
Fotó: Hegedüs Ferencné
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap