MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Kerti rétgomba - Agrocybe dura

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, majd ellaposodik, szélén cafrangos vélummaradványok lehetnek. Fehéres, krémsárgás, bőrszínű, okkeres, széle többnyire világosabb, felülete csupasz, nedvesen tapadós, szárazon a kalap bőre felrepedezik.

 

Lemezek: a tönkhöz nőttek, sűrűn állók, eleinte fehéresek, agyagszínűek, később halvány szürkésbarnák, dohánybarnák, éle fehéres, felülete szálas, hártyás, gyenge gallérja hamar eltűnik, helyét spórapor festi meg.

 

Hús: a kalapban puha, a tönkben szálas, fehéres, gyengén fűszeres illatú, nem lisztszagú, enyhe vagy kissé kesernyés ízű.

 

Előfordulás: májustól októberig, szántóföldön, legelőn, parkban, füves helyen, korhadó fűrészporon növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: hasonló a sima kalapú, gyenge lisztszagú, tönk alján gyökérszerű micéliumszálat viselő, erdőben növő, ehető tavaszi rétgomba.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2011.09.23 Göcsej, Nova
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.06.26 Miskolc, Hejőpark
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.06.02 Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.06.02 Hegymeg
Fotó: Hodobay Mária
 
2005.08.12 Miskolc, Komlóstető
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap