MIGE
2017. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Lilásvörös csiperke - Agaricus brunneolus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus porphyrizon

 

Kalap: fiatalon félgömbölyű, majd domború, végül kiterülő, középen kissé behorpadt. Felszíne fiatalon élénk rézvörös, szürkés, rózsás árnyalattal, sugarasan szálas, rásimuló, széles pikkelyekkel. Kiterülve fehéres, csak a közepén marad rézvörös, sárgás árnyalattal, a széle felé egyre ritkább pikkelyekkel.

 

Lemezek: fiatalon szürkésfehérek, majd szürkés rózsaszínűek, végül csaknem feketén vörösbarnák. Élük finoman fogazott.

 

Tönk: lefelé vastagodik, felszíne barna, szálas, fehér rózsás árnyalattal. Lefelé főleg nyomásra sárgul. Lógó, gyenge gallérja szétszakadozhat, szintén sárgul.

 

Hús: vastag, keserűmandula illatú, kellemes mogyoróízű. Fehér, vágásra kissé sárgul.

 

Előfordulás: ligetek, lomberdők, nagyobb parkok nyitottabb, napos, meleg tisztásain terem. Nyáron, kora ősszel jelenik meg, egyesével vagy néhányadmagával.

 

Étkezési érték: ehető, hazánkban nem gyakori faj.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5.

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.10.03 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2012.10.03 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2012.10.03 Pécel
Fotó: Bodnár Péter levelezőnk
 
2010.09.15 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.15 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.15 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap