MIGE
2017. december 15.
Valér

Lomberdei csiperke - Agaricus haemorrhoidarius

Megjegyzés: A fajt összevonták a fenyves csiperkével (Agaricus silvaticus)

 

Kalap: 5-15 cm átmérőjű, fiatalon kissé szögletes, félgömb alakú, majd kiterül. Felülete barnás, okkerszínű alapon sűrű, vörösesbarna, barna szálas durva pikkelyekkel borított.

 

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsás, majd feketésbarnás lesz, sérülésre vörösödik.

 

Tönk: 4-12 cm hosszú, 1-2 cm vastag, karcsú, bunkó alakú vagy gumós. Fehéres, fogásra, sérülésre vörösödik, majd megbarnul. Magasan álló, hártyás gallérja van.

 

Hús: vékony, fehér, vágásra vörösödik, jó szagú és ízű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: nagyon hasonlít hozzá a vékonyabb, finomabban pikkelyes kalapú, ehető fenyves csiperke (A.silvaticus). A mérgező téglavörös susulykával, tintaszagú csiperkével és az ehető kétspórás csiperkével téveszthető össze.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat! 


2007.08.24 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.24 Bükk-Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap