MIGE
2017. december 13.
Luca, Otília

Csöves tinóru - Suillus cavipes

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Boletinus cavipes

 

Kalap: 5-10(15) cm átmérőjű, domború, púpos középpel, esetleg tompa kúp alakú, széle sokáig begöngyölt, cafatos, fehéres burokmaradványokkal, felszíne száraz, sugarasan szálas vagy pikkelyes- pelyhes, színe narancsbarna vagy aranybarna, esetleg rozsdabarna, lehet aranysárga is (var. aureus Rolland).

 

Tráma, termőréteg: keskeny, lefutó, a pórusok tágak, szabálytalanul hosszúkás keresztmetszetűek, élénk sárgából idővel olívzöldre változnak.

 

Tönk: szabálytalanul hengeres, üreges, 3-7 cm hosszú, 1,5-3 cm vastag, felszíne sárga alapon barnás szálazottsággal, pikkelyezettséggel gallér szabálytalan, hártyás, fehéres.

 

Hús: puha, sárgás, íz és szag nem jellegzetes.

 

Termőhely és idő: domb- és hegyvidéki faj, kizárólag vörösfenyővel mikorrhizás, nyáron és ősszel.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Forrás: TERRA

 

 


2014.10.05 Kétvölgy
Fotó: Borsicki Imre levelezőnk
 
2014.10.05 Kétvölgy
Fotó: Borsicki Imre levelezőnk
 
2014.10.05 Kétvölgy
Fotó: Borsicki Imre levelezőnk
 
2014.08.02 Zempléni-hg., Újhuta
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.02 Huták
Fotó: Koscsó János
 
2007.10.08 Apátistvánfalva
Fotó: Lukács Zoltán
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap