MIGE
2017. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Szekszárdi csiperke - Agaricus litoralis

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Syn.: Agaricus spissicaulis, Agaricus maskae; Nyomott-tönkű csiperke

 

Kalap: 4-8 cm széles, először félgömb alakú, aztán gyorsan kiterül és szinte lapos lesz, bőre a kalap peremén túlérő; színe fehéres, felületén sárgás vagy barnás, rányomott pikkelyekkel, közepe gyakran bemélyedt.

 

Lemezek: kezdetben bor- vagy húsvörösek, később csokoládé- vagy feketésbarnák lesznek. Élük fehér, csipkézett

 

Tönk: tömzsi, zömök, bunkós, gallérja gyengén fejlett, alján gyakran lelógó micéliumzsinórral.

 

Hús: viszonylag kemény, kissé vörösödik; szaga nem jellegzetes vagy mandulaillatú.

 

Spóra: spórapor színe bíborbarna, spórája csaknem kerek, 5-7 x 4-5,5 µm.

 

Előfordulás: V-X; réten, legelőn, füves erdőszéleken, szikes talajon is; viszonylag ritka gombafaj.

 

Hasonló fajok: ízletes csiperke, mezei csiperke.

 

Étkezési érték: ehető, jóízű gomba, de kíméletet érdemel.

 

Megjegyzés: nehezen felismerhető. Határozását megkönnyíti, hogy a gomba lemezéle mindig fehéres színű.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve (2008)

              Helmut és Renate Grünert – Gombák (Természetkalauz 2006)

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 

A leírást a források alapján Szűcs Béla szerkesztette (2014.11.26.).

 


2014.07.19 Ócsa - Üllő, legelőn
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 
2014.07.19 Ócsa - Üllő, legelőn
Fotó: Boros Lajos levelezőnk
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap