MIGE
2017. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Vörösbarna vargánya - Boletus pinophilus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


 

Kalap: 11-13-(25) cm, félgömb alakúból domború, vastag, húsos széle sokáig begöngyölt, majd hullámos felszíne sima, bőrszerű, zsíros tapintású, kissé ragadós és rücskös színe világosbarnától sötétbarnáig terjed, némi vöröses beütéssel.

 

Tráma,termőréteg: szűk pórusú, felkanyarodó, fehérből olívsárga lesz, érintésre nem színeződik.

 

Tönk: 9-11 cm hosszú,  3-6 cm vastag, hasas, fiatalon gömb alakú is lehet, fehéres vagy világosbarna, hálózatos, a hálózat felül fehéres, lenn barnás.

 

Hús: fehér, kalapbőr alatt vöröses, tráma fölött sárgás, nem színeződik, fiatalon kemény, majd puha, jó ízű és szagú.

 

Termőhely és idő: hegy- és dombvidéki fenyvesekben késő tavasztól őszig. Tapasztalatok szerint Magyarországon ez a gomba elsősorban (hegyvidéki) bükkösökben terem, a források leírásaival ellentétben (Szerk.).

 

Étkezési érték: ehető, ízletes.

 

Megjegyzések: Összetéveszthető az alakkör többi fajával: a vörös szín nélküli Boletus edulis, a molyhos kalapú, szintén vörös szín nélküli Boletus reticulatus és Boletus aereus fajokkal.

 

Jellemző bélyegei:

 

Forrás: TERRA. 


2013.06.15 Zempléni-hg. Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.06.15 Zempléni-hg. Bózsva
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.28 Zempléni-hegység, Kőkapu
Fotó: Kaposvári László
 
2010.10.03 Bükk
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.09.04 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.09.04 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.28 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.08.22 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.21 Bükk
Fotó: Magyar Józefné
 
2010.08.21 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.14 Bükk, Bükkszentlászló
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.09.20 Zempléni-hegység, Rudabányácska
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap