MIGE
2017. június 28.
Irén, Levente

Kétspórás csiperke - Agaricus bisporus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus hortensis; termesztett csiperke

 

Kalap: 4-10-(12) cm, gömb vagy félgömb alakúból domború, ritkán kiterülő; széle sokáig begöngyölt, túlnő a lemezeken; felszíne változatos: fiatalon sima, később vagy sima, vagy kisebb-nagyobb koncentrikus pikkelyekkel; színe változatos, a fehértől a világosbarnáig vagy kakaóbarnáig.

 

Lemezek: keskenyek, sűrűk, rózsaszínek, öregen bíborbarnák, szabadok.

 

Tönk: 4-7 x max. 4 cm, hengeres, vaskos, a felálló gallér fölött fehéres lemezszínű, alatta fehéres.

 

Hús: fehér, elvágva kissé vörösödik, kellemes csiperkeízű és szagú.

 

Termőhely és idő: kertekben, parkokban, komposzton, ma már általában termesztésből kivadulva júniustól októberig, gyakori.

 

Megjegyzések: ehető, ízletes. Rendkívül változatos faj, a lógó gallérú Agaricus campestris fajjal téveszthető össze.

 

Forrás:  TERRA

               Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 



Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap