MIGE
2017. június 27.
László

Piros tinóru - Hortiboletus rubellus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Xerocomus rubellus; Piros nemezestinórú

 

Kalap: 5,5 (9) cm, félgömb alakúból domború, majd szabályosan vagy szabálytalanul kiterülő széle begöngyölt, majd szabálytalan felszíne nemezes, nem repedezik. Színe élénkpiros, szélén kb. 1 mm-ig sárga, kifakulhat, lehet barnás vagy olív árnyalat is rajta.

 

Tráma, termőréteg: vastag, felkanyarodó, tág pórusú, sárga, öregen zöldes, érintésre kékeszöld.

 

Tönk: hengeres vagy nyomott, görbülhet, 5-8 cm hosszú, 1,5-2 cm vastag, sárga, szálas, lefelé vöröses, hosszanti korpázottsággal.

 

Hús: sárga, a tönk bázisában lehet pirosas, vékony, nedves, a kalapban puha, a tönkben szálasabb, íze édeskés, szag nem jellemző.

 

Termőhely és idő: meleg, füves lomberdőkben, erdőszéleken, tavasztól kora őszig.

 

Étkezési érték: ehető.

 

Megjegyzés: a nemezestinóruk egymástól való elkülönítése nehéz, sok átmeneti alak ismert, mikroszkópos bélyegekben is sokszor átfednek.

 

Jellemző bélyegei:


Összetéveszthető a barna alapszínű, repedező kalapú Xerocomus chrysenteron fajjal, főleg a vöröses színárnyalatú kalappal bíró termőtestek esetén. 

 

Forrás: TERRA

 


2012.07.06 Előpatak környéke, Erdély
Fotó: Bodnár Péter, levelezőnk
 
2011.08.10 Cserehát, Ragály
Fotó: Szűcs Béla
 
2008.07.27 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2006.08.16 Bükk, Csanyik
Fotó: Szűcs Béla
 
2006.08.12 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.12 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.12 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 
2006.08.12 Miskolc
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap