MIGE
2017. október 23.
Gyöngyi

Sárgahúsú tinóru - Butyriboletus appendiculatus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Boletus appendiculatus


Kalap: 8-15 cm átmérőjű, fiatalon félgömb alakú, idővel domború lesz, végül kissé kiterül. Világos vagy sötétbarna, sárgás, gesztenyebarna árnyalattal, felülete finoman nemezes, később csupasz lesz, száraz időben repedezik.

 

Csöves rész: a tönk előtt felkanyarodik, pórusai szűkek, fiatalon citrom vagy aranysárga színűek, idővel barnás olívzöldes lesz, nyomásra kékeszölden foltosodik.

 

Tönk: 5-15 cm hosszú, 2-6 cm vastag, hengeres vagy kissé hasas, a tövénél elvékonyodó, gyakran gyökerező, citromsárga, aranysárga, a töve felé barnás, felülete finoman hálózatos.

 

Hús: kemény, krém-, aranysárga, a vágásfelületen, főleg a kalapban enyhén kékül, a féregrágásokban vöröses, szagtalan, savanykás ízű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lomberdőben, főleg meleg tölgyesekben, még száraz időjáráskor is termő, ritka faj.

 

Étkezési érték: jóízű, ehető, de nem vargányaértékű.

 

Megjegyzés: hasonló az erősebben kékülő, kesernyés ízű, mérgező gyökeres tinóru és a tág pórusú, ehető rozsdabarna nemezestinóru.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2016.07.20 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.28 Zempléni-hegység, Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 
2012.07.28 Zempléni-hegység, Rostalló
Fotó: Kaposvári László
 
2009.06.13 Pilis, Nagy-Kevély
Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó
 
2009.06.13 Pilis, Nagy-Kevély
Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó
 
2009.06.13 Pilis, Nagy-Kevély
Fotó: Tóthné Tancsár Ildikó
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap