MIGE
2017. november 22.
Cecília

Kúposkalapú pereszke - Tricholoma argyraceum

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Tricholoma scalpturatum, Sárguló pereszke

 

Kalap: 2-6 cm széles, világos ezüstszürke, szürke, barnásszürke, különösen a széle idősödve sárgul, vékony húsú, felülete szátaz, sugarasan szálas vagy nemezes, pikkelykés, közepén kis púppal. 

 

A lemezeket fiatalon múlékony, pókhálószerű fátyol borítja, színük fehéres, idővel sárgul. 

 

Tönk: fehéres vagy halványszürkés, felülete szálas vagy sima. 

 

Hús: fehéres, avas lisztszagú és -ízű. 

 

Spóra: elliptikus, 5-6 x 3-4 µm. 

 

Előfordulás: V-XI; lomberdőben, parkokban, kertekben, gyakran nyár (Populus sp.) alatt. Hazánkban - különösen az alföldi homoki nyárasokban - gyakori gombafaj. 

 

Étkezési érték: ehető, de nem különösebben ízletes gomba. 

 

Hasonló fajok: fenyő-pereszke, öves pereszke

 

Megjegyzés: a sárguló pereszke nagyon változatos megjelenésű. Csúcsos kalapú, kis termetű változata (var. inocybeiodes) susulykára emlékezetet. 

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve (2008.) 

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.10.04 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.10.10 Bükk, Nyavalyás
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2010.09.28 Miskolc, Népkert
Fotó: Kaposvári László
 
2007.10.06 Vértes, Sarok-legelő mellett
Fotó: Koszka Attila
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap