MIGE
2017. december 16.
Aletta, Etelka

Sárguló galambgomba - Russula luteotacta

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Ha a lemezeket és a tönk bőrét megnyomjuk, idővel sárga elszíneződést tapasztalunk. Vágásra a hús is lassan megsárgul.

 

Kalap: 3-8 cm széles, domború, idővel bemélyedő. A bőr nedves időben nyálkás és fénylő, száraz időben viszont matt. Piros, de gyakran krémszínűre halványodik.

 

Lemezek: kissé lefutók, törékenyek, fiatalon könnyezők.

 

Tönk: magassága 3-6 cm, vastagsága 1-2 cm, rendszerint rövidebb, mint a kalap átmérője. Belseje telt, színe fehéres, olykor rózsás árnyalattal.

 

Hús: kemény és fehéres, a kalapbőr alatt rózsaszín vagy pirosas. Enyhe gyümölcs- vagy kókuszillatú, és égetően csípős ízű.

 

Előfordulás: júniustól októberig, lombos erdők és parkok árnyékos helyein, főként tölgy-, bükk- és gyertyánfák alatt nő. Síkságokon és hegyvidékeken egyaránt előfordul.

 

Étkezési érték: étkezésre alkalmatlan.

 

Forrás: Ladislav Hagara - Gombák képes enciklopédiája

 


2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2017.09.07 Bükk, Forrásvölgy
Fotó: Szilvásy Edit
 
2013.05.31 Szőreg
Fotó: Sándor Attila levelezőnk
 
2011.07.31 Zempléni hg., Komlóska
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap