MIGE
2017. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Törékeny galambgomba - Russula fragilis

Ehető gombaEz a gomba NEM EHETŐ.


Kalap: 2-5 (7) cm széles, világos- vagy sötétibolyás, több vöröses és kevesebb zöldes árnyalattal, közepe sötétebb, barnásfeketés is lehet, de olívokkeresre is kifakulhat, felülete idősen matt, széle idővel röviden bordás.

 

Lemezek: fiatalon fehérek, majd tejfölsárgásak, élük gyakran finoman fűrészes.

 

Tönk: fehér.

 

Hús: fehér, törékeny, puha, gyümölcsillatú, égetően csípős ízű.

 

Előfordulás: júniustól decemberig; lomb- és vegyeserdőben, elsősorban tölgy alatt; hazánkban gyakori gombafaj.

 

Étkezési érték: csípős íze miatt étkezésre alkalmatlan gombafaj.

 

Hasonló fajok: azúrkék galambgomba, papagáj-galambgomba, jodoformszagú galambgomba, sokszínű galambgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt – Gombászok kézikönyve


2013.11.16 Kelemér, Mohos körüli erdő
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.10.10 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.10 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.10 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.10 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.10 Bükkaranyos
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap