MIGE
2017. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Sárga korallgomba - Ramaria flava

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


 

Kalap: 12-16 cm átmérőjű, rövid, tönkszerű, fehér színű alapból kiinduló, többszörösen, korallszerűen elágazó ágakkal. Az ágak hengeresek, többnyire felállók, tövük világossárga, a csúcs felé citromsárga színűek, idősebb korban okkerszínűre kifakulnak, az ágvégek szabálytalanul vagy 2-3 tompa csúcsban végződnek, világossárgák, okkersárgák.

 

Termőréteg: az ágak végén található.

 

Hús: merev, törékeny, piszkosfehér, szagtalan, fiatalon kellemes ízű, idősebb korban az ágak vége kesernyés lehet.

 

Előfordulás: júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdők talaján növő, nem gyakori faj.

 

Étkezési érték: fiatalon ehető, az idősebb példányokat ajánlatos leforrázni és az ágvégeket levágni, mert hasmenést okozhatnak.

 

Megjegyzés: összetéveszthető a gyengén mérgező cifra korallgombával és az ehető rózsáságú korallgombával.

 

Forrás: Albert-Locsmándi Vasas - Ismerjük fel a gombákat!

 


2016.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Molnár Edit levelezőnk
 
2014.08.31 Bükk, Garadna
Fotó: Szűcs Béla
 
2014.08.24 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.08.10 Kelemér
Fotó: Szilvásy Edit
 
2014.06.07 Mátraháza - Mátrafüred
Fotó: Mike Attila levelezőnk
 
2010.09.04 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.08.25 Zalacsány
Fotó: Papp Tibor levelezőnk
 
2006.09.22 Bózsva
Fotó: Szűcs Béla
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap