MIGE
2017. október 23.
Gyöngyi

Zöldülőtejű keserűgomba - Lactifluus glaucescens

Csak feltételesen fogyasztható!Csak feltételesen fogyasztható!


Syn.: Lactarius glaucescens; Lactarius pergamenus

 

Kalap: már fiatalon kiterül, gyorsan bemélyed, széle felpenderedik. Átmérője gyakran meghaladja a 12-15 cm-t is. Előbb fehéres, majd a közepétől a széle felé okkeres, sőt rókavöröses foltok tarkítják, amelyek öregen szinte az egész kalap színét adják. Nyomásra, sérülésre fakó kékeszöld, szürkészöld árnyalatok keletkeznek amúgy is száraz, szinte nemezes felszínén.

 

Lemezek: nagyon sűrűn állók, előbb fehérek, majd okkersárgák, tönkre kissé lefutóak. Spórapora fehér.

 

Tönk: vastag, rövid, fehér, rozsdás foltokkal. Nyomásra ez is, miként a lemezei, kékesszürkészölden foltosodik.

 

Hús: kemény, vastag, fehér, majd lassan halvány zöldesszürke, tengerkék lesz a kibuggyanó sűrű tejnedv színváltozása miatt. Csípős húsának gyenge gyümölcsillata van.

 

Előfordulás: lomberdeink nyári, kora őszi gombája. Gyertyános tölgyesekben gyakoribb. Fenyővel elegyes bükkösökben is találtak már.

 

Étkezési érték: Rimóczi szerint nem ehető, Gerhardt szerint ehető, Locsmándi Csaba - Vasas Gizella szerint feltételesen ehető.

 

Megjegyzés: Az ellentmondó étkezési érték jelölések közül a legfrisebb kézikönyvet vettük alapul.

 

Forrás: Dr. Rimóczi Imre - Gombaválogató 5.

              Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve

              Dr. Locsmándi Csaba - Dr. Vasas Gizella: Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn! Cser Kiadó 2013.

 



Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap