MIGE
2017. október 23.
Gyöngyi

Barna nyálkásgomba - Gomphidius glutinosus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Kalap: 5-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, púpos, majd ellaposodik. Szürkés-, csokoládébarna, szürkéslilás, gyakran feketés foltok tarkítják, felülete nyálkás, fénylő, csupasz.

 

Lemezek: mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok, gyakran villásan elágazók, fehérek, majd szürkések, végül szürkésfeketék lesznek.

 

Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó. Fehéres, majd piszkosszürkés vagy barnás, alja élénksárga, vastag nyálkaréteg borítja. A fiatal gombánál a kalap szélét a tönkkel nyálkás burok köti össze, amely elszakad és a tönkön egy gallérzóna maradhat.

 

Hús: vastag, puha, fehéres, idősen szürkés, a tönk aljában élénksárga, nincs különösebb szaga és íze.

 

Előfordulás: júniustól októberig, fenyőerdőben növő, gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, az ételt azonban nyálkássá teszi és az öreg gombák sötétre színezik, ezért étkezésre a fiatalját gyűjtsük.

 

Megjegyzés: hasonlít a nem ehető nyálkástönkű pókhálósgombához és az ehető vöröses nyálkásgombához.

 

Forrás: Albert-Locsmándi-Vasas - Ismerjük fel a gombákat.

 


2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány
Fotó: Hendrik Péter levelezőnk
 
2014.10.04 Bükk, Felsőtárkány
Fotó: Hendrik Péter levelezőnk
 
2014.07.05 Bükk, MIGE Szakmai Napok
Fotó: Horváth István levelezőnk
 
2014.07.05 Bükk, MIGE Szakmai Napok
Fotó: Horváth István levelezőnk
 
2013.10.10 Zubogy
Fotó: Szűcs Béla
 
2013.10.10 Zubogy
Fotó: Szűcs Béla
 
2012.10.13 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2012.09.22 Cserehát, Ragály
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.07.03 Bükk
Fotó: Szilvásy Dénes
 
2008.10.25 Cserehát, Ragály
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.10.12 Bükk, Nagymező
Fotó: Magyar Józsefné
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Szűcs Béla
 
2007.09.21 Ispánk
Fotó: Hodobay Mária
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap