MIGE
2017. augusztus 18.
Ilona

Apró csiperke - Agaricus dulcidulus

Ehető gombaEz a gomba ehető.


Syn.: Agaricus semotus; Édeskés csiperke; törpe csiperke

 

Kalap: 2-4 cm széles, vékony húsú, alapszíne krémfehér, krémsárga, okkerbarna. Felületét a fehéres alapon - a közepe felé sűrűbben - borvöröses, szálas pikkelykék borítják.

 

Lemezek: fiatalon szürkések vagy szürkésrózsásak, idősen barnák.

 

Tönk: 3-7 cm magas, 0,4-0,8 cm vastag, a kalapnál világosabb, alja nyomásra rögtön megsárgul, rajta vastag micélium-kötegek láthatók. Gallérja gyengén fejlett.

 

Hús: jellegzetes ánizs- vagy keserűmandula-illatú; nyomásra, sértésre kissé sárgul.

 

Előfordulás: VI-X., lomb- és fenyőerdőben, egyenként vagy kis csoportokban, hazánkban mindenütt elterjedt, elég gyakori faj.

 

Étkezési érték: ehető, de kis mérete miatt étkezési szempontból jelentéktelen.

 

Hasonló fajok: a kis csiperke (Agaricus comtulus) erdőn kívül, füves területeken nő, húsa gyengébben sárgul, hazánkban ritka; a lilásvörös csiperke (Agaricus brunneolus) termőteste nagyobb, kalapja 5-8 cm széles, vöröseslilás-bíbor pikkelyekkel, a tönk gumós, alja nyomásra sárgul, erdőben nő, hazánkban nem gyakori. Mindkét faj ehető.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok Kézikönyve (2008)

              www.mykoweb.com

              Magyar Mikológiai Társaság gombanévjegyzék (2017.04.26)

 


2012.07.26 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2012.07.26 Bükk, Bánkút
Fotó: Szilvásy Edit
 
2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska
Fotó: Kaposvári László
 
2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska
Fotó: Kaposvári László
 
2009.10.20 Zemplén, Rudabányácska
Fotó: Kaposvári László
 

Vissza a hónap gombáihoz

Nemzeti Együttműködési Alap